• ebru

Ülkelerin Kahvaltı Kültürleri

Türk mutfağı sadece bizim övündüğümüz değil, başka ülkelerin de beğeniyle bahsettiği yemekleriyle tüm dünyayı büyüledi ve büyülemeye de devam ediyor. Eğer bu kadar zengin mutfağı olan bir ülkede yetiştiyseniz, her öğün için birbirinden farklı onlarca çeşidi aynı anda bulabiliyorsunuz demektir ve yine demektir ki ‘çok şanslısınız’…



Çünkü birçok ülkenin yemek kültürü oldukça farklı ve bizim gibi bol çeşide alışık olanlar için tamamen hayal kırıklığı olabiliyor bazen. Ancak yine de onların kültürlerini tanımanın bir yolu da mutfaklarına girmekten geçiyor ve farklı lezzetler, farklı tatlar bizi etkilemeyi de başarıyor muhakkak… İşte bu düşünceden yola çıkarak onların kahvaltılarında neler yediklerini merak ettim ve sizler için eğlenceli bir liste hazırladım…


1.Rusya: Rusya'da havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltının vazgeçilmezlerinden… Evet, kulağa biraz garip geliyor ama bizim gibi Akdeniz insanları için çok da inanılmaz değil aslında kahvaltıda balık yemek… Bunun dışında Rus mutfağında yeri olan bir diğer şey de baharatlar… Rusya’da bir kahvaltı masasında baharatlı ürünleri daha çok göreceğinizi size şimdiden söylemek isterim. Zira marmelat gibi tatlı çeşitleri daha çok seviyorsanız, bu ülkenin kahvaltı mutfağında tatlının çok da ilgi görmediğini daha önceden bilmenizde fayda var. Tüm bunların yanında unutmamamız gereken diğer önemli Rus kahvaltı ürünleri de, tüm dünyada ün kazanan, Rus Yumurtaları ve lakerdalı esmer ekmeği...


2.İspanya: İspanyol mutfağı gerçekten en beğendiğim ve kendime en yakın hissettiğim mutfakların başında geliyor. Hem çok çeşitli lezzetleri bir arada barındırdığı hem de Akdeniz kültürüne yakın tatları sunduğu için bu ülkede yemek yerken mutlu oluyorum. Mesela İspanyol mutfağının vazgeçilmez tatları olan Füme salam, balık, zeytin ve sarımsak, kahvaltıda da birbirinden farklı şekillerde size sunuluyor. Ayrıca, zeytinli ekmek ya da domatesli ekmek İspanyol tarzı kahvaltının simgesi durumunda... Sütlü kahve ve bir fincan espresso da kahvaltıda tüketilen içecekler arasında en favori olanlar.


3.İsviçre: İsviçre’de yemek yemek gerçekten zevklidir. Çünkü İsviçreliler için iyi sunulan tüm yemekler değerlidir. İşte bu nedenle onların kahvaltı sofraları da oldukça güzeldir. Mısır gevreği, marmelat, bal ve ekmek çeşitlerine peynir ve salam çeşitlerinin eşlik ettiği İsviçre kahvaltı masasında canınız çok da sıkılmayacak... Tatlı lezzetlerin ağırlıklı olarak hissedildiği bir başlangıçtan sonra, salam çeşitleri ve haşlanmış yumurta gibi çeşitler İsviçre kahvaltı masasında size eşlik eder…

4.Hollanda: Hollanda'da hayvancılığın ne kadar gelişmiş olduğunu biliyorsunuz. Tabii bu, ürünlerin bollaşmasını ve kahvaltı masalarında birçok peynir çeşidini tatmanızı sağlıyor. Ayrıca bu ülkenin simgelerinden birisi olan Ringa balığı da lezzetiyle sizi büyülüyor. İnce kesilmiş salam ve Hollanda peynirlerinin yanında, kahvaltı sofrasında bile ringa balığı ikram ediliyor. Bunun yanında fındık ezmesi de Hollanda usulü bir kahvaltı sofrasının en önemli tamamlayıcı unsurları arasında yer alıyor. Yanında da bir fincan çay veya kahve size eşlik ediyor...


5.Fransa: Bol kahvaltı malzemesine alışık olanlar için Fransa’da kahvaltı yapmak gerçekten çok kötü bir deneyim olabilir çünkü burada beklediğiniz birçok lezzeti bulamayacaksınız. Fransız mutfağında öğle ve akşam yemekleri için enfes çeşitler bulabilirken sabah kahvaltısının bu kadar kısıtlı ürünle yapılıyor olması gerçekten şaşırtıcı… Fransızların kahvaltı sofralarından hiç eksik etmedikleri iki şey, birbirinden değişik reçel ve ekmek çeşitleridir. Bunların yanında da bol sütlü sıcak bir kahve Fransızların en çok tercih ettikleri içeceklerin başında gelir. Gevrek kruvasan, taze baget ekmeği, sütlü bir kahve ve Fransız reçel çeşitlerinden oluşan kahvaltınızı kısa sürede bitirip, şehri tanımaya başlamak için zamandan kazanacağınız için bu duruma iyi yanından da bakabiliriz.


6.Portekiz: Portekiz için balıkçılık önemli bir geçim kaynağı. Bu sebeple Portekiz mutfağında deniz ürünleri ile birbirinden lezzetli yüzlerce çeşit yemek yapılıyor. Yemeklerin birçoğunda kullanılan deniz ürünleri, Portekiz kahvaltısında da önemli bir aktör… Ton balıklı ve yumurtalı ekmek ve sardunyalı ekmek en çok tercih edilen kahvaltı seçeneklerini oluşturuyor. Koyu kahve ya da taze sıkılmış portakal ve greyfurt suları, Portekizlilerin kahvaltılarını zenginleştiriyor.


7.İsveç: Balık türlerinin bolca kullanıldığı bir diğer ülke ise İsveç… Gölleri ve nehirleri ile ünlü olan İsveç’in kahvaltı kültürüne yerleşmiş olan balık çeşitleri sizin, farklı ve güzel deneyimler yaşamanıza yardımcı oluyor. Sosa yatırılmış alabalık, somon ve bunun gibi çeşitli tarifleriyle güzel bir İsveç kahvaltısı sizleri bekliyor. Ayrıca, özellikle dereotu ve yeşil baharatlar ile hazırlanıp sunulan farklı tatlar da İsveç kahvaltı menülerini süslüyor. Tabi unutulmaması gereken bir diğer nokta da tatlılar… İsveç kahvaltı sofralarında eksik olamayan tatlı çeşitleri, kahvaltıda tatlılardan vazgeçemeyenler için güzel bir sürpriz… Üzümlü ekmek üzerine yaban mersini reçeli İsveç kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden...


8.İngiltere: Kahvaltının en sevilen öğünlerden birisi olduğu İngiltere’de, kahvaltı çeşitleri de oldukça fazla… Öyle ki, geleneklerine bağlı İngilizlerin; öğle ve akşam yemeklerinden vazgeçebilecekleri ama kahvaltıdan asla vazgeçemeyecekleri söylenir. Çeşitli reçel ve marmelatlar, özellikle ünlü buruk portakal marmeladı İngiliz kahvaltılarının en önemli gıda maddelerinin başında geliyor. Ayrıca İngiliz kahvaltı kültürüne göre yumurta; pişmiş ya da rafadan, çırpılmış ya da tavada, jambon ya da sosis ile kızarmış tost ekmeklerinin yanında yenir. Bu mönü, çeşitli mısır gevrekleri ile de zenginleştirilir.


9.İtalya: Aslında İtalyan halkı için kahvaltı, bizim kültürümüzün aksine, çok da önemli bir öğün değil. Öğlen ve akşam yemeklerine çok önem veren İtalyanlar, kahvaltı konusunda büyük planlar yapmıyor gibiler. İtalyan kahvaltısında, ev yapımı küçük ekmekçikler ya da üçgen tost ekmekleri, cappuccino ya da espresso ile birlikte tüketilir. Mozarella, salam, domates ve fesleğen, İtalyan kahvaltı sofralarındaki Akdeniz esintilerini simgeler. Bizim gibi Akdeniz kültürüne sahip olan İtalyanlar, ellerinde birçok ürün olmasına rağmen kahvaltıyı çok da ciddi bir öğün olarak görmezler nedense. Ancak bu ülkede bizim tükettiğimiz ürünlere yakın birçok lezzet bulabilirsiniz.


10.Japonya: Japonların kahvaltılarında başrolü yeşil çay alıyor. Yeşil çay, buharda pişmiş bir kâse pirinç, taze soğan ve tofulu miso çorbası, küçük nori yosunu yaprakları ve belki küçük bir omlet ya da ızgara som balığından oluşan kahvaltıları bizim alışık olduğumuzun oldukça dışında... Japonya'da kahvaltının günün en önemli öğünü olarak kabul ediliyor olması, Japonların her zaman kendilerini sağlıklı ve zinde hissetmelerinin en önemli sebebini oluşturur.

Ebru'yu sosyal medyada takip edin.

https://www.instagram.com/ebrukaynakyilmaz/

https://www.instagram.com/ebrununmasallari/

2 görüntüleme

Çağlayan Mah. Fener Cad.
Safir Sit. B Blok D:1 Antalya

Tel: +90 242 243 77 96
Cep: +90 505 590 03 63

© 2020 Her hakkı saklıdır. Magidos Turizm A grubu bir seyahat acentasıdır. Belge No A-6634