• ebru

İtalya’nın En Meşhur Lezzetleri

En son güncellendiği tarih: 28 Nis 2020

Hepimiz, başka bir şehri gezmeye başlamadan önce oraya özgü tatları ve gezilecek yerleri hakkında küçük de olsa bir araştırma yaparız. Bu konuda araştırmayı hak eden en önemli ülkelerden birisi de İtalya, çünkü mutfakta oldukça başarılı olan İtalyanların birbirinden farklı lezzetlerini denemeden oradan ayrılmak haksızlık olur. Biz de, seyahatinizden önce yapacağınız araştırmanız için kaynak oluşturmak istedik. Bakalım İtalyanların meşhur tatları nelermiş…

Dilim Dilim Pizzalar Her sokakta her köşe başında görebileceğiniz pizzaların kokusuna kendinizi kaptırmadan şehirde gezmek oldukça zor. Bu hisse direnmek yerine içinizin ısındığı ilk yerden siz de bir dilim pizzanızı alarak gönül rahatlığıyla gezinize devam edebilirsiniz.



Lazanya Lazanyayı artık biz de mutfaklarımızda rahatlıkla yapabiliyoruz ama iyi bir lazanya yiyebilmek için İtalya’ya gitmek şart… Bu yemekte, hamurun tadının ne kadar fark ettirdiğini kendi gözlerinizle göreceksiniz.



Penne Arabbiata Denediğiniz en kolay ama en lezzetli tatlardan birisi olabilir Penne Arabbiata. Hele bir de makarna aşığıysanız, bu lezzetin peşinde İtalya’yı dolaşabilirsiniz. Özenle hazırlanmış sarımsaklı ve soğanlı domates sosundaki acılık, sizi daha çok yemeye teşvik edecek.



Ravioli Ravioli bizim mantımıza çok benziyor ama tabii ki kullanılan her farklı malzeme, damak tadımızın alışık olduğu lezzeti başka bir formata dönüştürüyor. Etli yapılabildiği gibi peynirli ve Pesto soslu da hazırlanan Ravioliyi de denenmesi gerekenler listenize mutlaka almalısınız.



Carpaccio Carpaccio, çok ince dilimlenen, hardal sosu veya yağ ve limon suyu ile servis edilen çiğ sığır filetosudur. “Çiğ” dediğimizde biraz ürkebilirsiniz ama derinlemesine düşününce aslında alışık olduğumuz pastırma tadından çok da uzak olmayan Carpaccio’ya alışmak çok da zaman almıyor. Hatta çok seven ve sırf iyi bir Carpaccio yemek için gezisine ara verenleri bile tanıyorum…



Calzone Yine Türk mutfağından çok da farklı olmayan bir lezzet daha: Calzone… Pizza için hazırlanan hamurun aynısını hazırlıyorlar, içine Mozzarella peynirlerini, kıymayı ve fesleğeni koyuyorlar ve mis gibi kokan Calzone’yi sunuyorlar. Elbette, malzeme konusunda esnek olabiliyor, çeşitli hale getirebiliyorlar.



Bruschetta İtalyanların en bilindik atıştırmalıklarından olan Bruschetta, kızarmış ekmeğin üzerine sarımsaklı ve zeytinyağlı karışımlar koyularak hazırlanıyor. Dilerseniz domateslisini dilerseniz peynirlisini, deniz ürünleri ile yapılmışlarını, tavuklusunu, etlisini ya da özel tarifleri deneyerek yanında bir birayla günü bitirebilirsiniz.



Focaccia Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen bu özel İtalyan ekmeğinin içinde zeytin, kuru domates, sarımsak, zeytinyağı, kekik ve biberiye gibi birbirlerini çok iyi tamamlayan ürünler var. İtalya’da iyi bir kahvaltı yapmak ve güne güzel başlamak istiyorsanız Focaccia’yı masanıza mutlaka davet etmelisiniz.



Risotto İtalya deyince Risotto’dan bahsetmeden geçilmez. Bizim pilavımızın sulu bırakılmış hali gibi görünse de içinde çok özel tatlar var: Şarap, tavuk suyu, mantar ya da özel olarak seçilmiş başka bir lezzet ile “pilav” deyip geçemeyeceğiniz kadar mükemmel bir karışım ortaya çıkıyor… Risotto’da kullanılan pirinç aslında bir Japon pirincidir. Yıkanmadan, nişastası ile birlikte kullanılır. Nişastanın ortaya çıkması ile bir sos oluşur ve bu Risotto’ya lezzet katar.



Gnocchi İşte bir ünlü makarna daha… Gnocchi, İçine bolca patatesin girdiği, Parmesan, Semolina olarak adlandırılan incecik çekilmiş irmik unu ve rendelenmiş muskat cevizi ile bambaşka bir lezzete dönüşen hamurla akıllardaki makarna tanımını değiştiriyor.



Caponata Caponata, kıyılmış patlıcanların başrolde olduğu, bizdeki soteye benzeyen bir mantıkla hazırlanan, içinde genel olarak domatesi soğan ve kapari gibi sebzelerin yer aldığı bir yemek. Daha çok kızartılmış ekmek ya da krakerlerin üzerine konularak yeniyor, bu ned