• ebru

İspanyol Mutfağından Mis Gibi Kokular Geliyor!

Bazı ülkelere gittiğimizde hiç yabancılık çekmeden her şeye hemen alışıverir ve sanki evinizden uzaklaşmamışsınız gibi hissedersiniz. İspanya da sanırım bu ülkelerden birisi… İspanya’nın insanı da havası da mutfağı da bize öyle çok benziyor ki, orada İspanyolca konuşulduğunu unutup arka mahallemizde gezer gibi geziyoruz ülkeyi… Gezerken bazen yoruluyoruz, çoğunlukla da acıkıyoruz ve muhteşem yemek molaları veriyoruz.


Peki, ama bu molalarda neler yiyoruz? Sizin için güzel bir “Denenmesi gereken İspanyol lezzetleri listesi” hazırladık, göz atmaya ne dersiniz?



Ancak öncelikle şöyle bir bilgi vermeden konuya giremeyeceğim sanırım; Size, kısaca “Menü del dia”dan bahsetmek istiyorum…


1939 yılında devletin başında olan Francesco, halkının öğle yemeklerini ihmal etmemeleri gerektiğini düşünmüş ve şöyle demiş: "Benim halkım mutlaka öğle yemeğini yiyecek". Kulağa ne kadar saçma gelirse gelsin, diktatörlüğünü kullanarak halkı buna mecbur etmiş. Halkının öğle yemeklerini ihmal etmediğinden emin olmak istemiş ve hatta bir adım daha ileri giderek bunu kanun haline getirmiş. Kanunun adı ise “Menü del dia”…


Her lokanta ve kafede içerisinde her şey olan uygun fiyatlı öğle yemeği menüleri yaptırmış. İşten çıkanlar evlerine gidip zaman kaybetmesin, öğle yemeklerini az mesafede yesinler istemiş ve "Menü del Dia" denilen bir kanunla bunu herkese kabul ettirmiş.

Menu del dia sadece 13:00 -16:00 arasında restoranlarda ve lokantalarda çıkan bir menü. Menü listesinde olmadığı için fark etmeniz olası değil çünkü siz özellikle sormadıkça garson konu hakkında sizi bilgilendirmiyor. Menü Del Dia'daki yemekler her gün değişiyor. Önden başlangıç geliyor, arkasından güzel yerel bir ana yemek ve yanında şarap… En sonunda da tatlı ve kahve geliyor. Ayrı ayrı sipariş verdiğinizde epey tutacak olan bir menü yarı fiyatına, hatta belki de daha ucuza geliyor…

Gazpacho Tabii ki listenin başında Gazpacho var. İspanya ile özdeşleşmiş bu çorbanın en iyisini tatmak istiyorsanız İspanya’nın özellikle Cordoba ve Sevilla bölgelerine doğru gitmeniz gerekecek. Kökenleri Endülüs’e dayanan Gazpacho, bu kadar yol yaptığınıza elbette ki değer ama siz yine de İspanya’nın herhangi bir şehrinde de bu lezzeti tadabilirsiniz… Restorana gittiğinizde çorbanızı tabakta mı yoksa bardakta mı içmek istediğinizi belirmeyi sakın unutmayın.


Tapas İspanya denildiğinde bir anda tüm yemekler Tapas’ın önünde saygı duruşuna geçer… Tamam, biraz abartmış olabilirim ama tapas kadar muhteşem bir atıştırmalık her yerde bulamayabilirsiniz. Onlarca çeşidine rastlayabilir ve yüzlerce farklı restoranda bu lezzeti tadabilirsiniz.



Tapas aslında kelime anlamı olarak “meze, atıştırmalık” demek. Eskiden İspanyollar içkilerinin içine toz, sinek girmesin diye bardakların üzerine tabak koyarlarmış. Daha sonra bu tabakları, içkiye yakışan mezelerle doldurmaya başlamışlar. Bu tabaklara da tapas denilmiş. Türklerin de zamanla çok yakından tanıdığı tapaslar İspanya’nın birbirinden farklı bu güzel mezeleri emin olun denemeye değer.


Tortilla Tortilla da İspanyol sahnesinin üçüncü adamı… Şatafatlı ismine karşılık aslında tam olarak soğanlı ve patatesli bir omlettir Tortilla… Ve ne gariptir ki kahvaltı olarak değil, ana yemek olarak servis edilir. Ama asıl can sıkıcı olan bu lezzeti büyük ihtimalle soğuk olarak tadacak olmanızdır.



Paella Tam bir İspanyol lezzeti olan Paella, görüntüsüyle bile mest etmeye yetiyor… Pirinç ve safran hiç değişmeyen malzemelerindendir ancak onların dışında koyulan her malzeme bölgeden bölgeye değişebilir. En çok tercih edileni deniz ürünleri ile hazırlanan olsa da sebzeli, etli ve tavuklu olarak da hazırlanır.



Empedrat de Bacalao Bizim piyazımızı andıran, kuru fasulye ve morina balığı ile servis ettikleri bu lezzeti soğuk olarak servis ediyorlar. Damak zevkimize uygun olan bu lezzeti de mutlaka İspanya’da denemelisiniz.



Fabada Asturiana İspanya’nın Asturias bölgesinde hiç acele etmeden, kısık ateşte ağır ağır pişirilen Fabada Asturiana, zengin bir fasulye güveci olarak masanıza gelecek. Tanıdık olduğumuz bir tat gibi gelebilir ancak kısık ateşte saatlerce pişiyor olanın verdiği inanılmaz özgüveni daha ilk kaşıkta siz de fark edeceksiniz…



Mari Muntanya Mari Muntanya kelime anlamı olarak “Deniz ve Dağ” demek… İsmi bile inanılmaz güzel geliyor kulağa… Denizin ve dağın aşkıyla ortaya çıkan bu yemek gerçekten şahane… Katalonya Bölgesinde ağır ateşte pişirilen Mari Muntanya’nın içindeki tavuk ve lezzetli karidesler, sarımsaklı ve öğütülmüş bademli koyu bir beyaz şarap sosu ile birlikte servis ediliyor. Özellikle deniz ürünleri sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir şezzet olduğu için Mari Muntanya da listemizde yer alıyor…


Bu kadar yemek yeter, şimdi de sıra tatlılara ve içeceklere… Burada yediğiniz tatlılar ve denediğiniz içecekler de sizin için unutulmaz olmalı. Bakalım İspanyolların tatlı ve içecek menüsünün favorileri arasından neler var?


Turron İtalyanların Torrone’lerine aşırı benzeyen hatta belki de aynısı olan bu tatlının kaderi de bizim baklavamızınki gibi… İki ülkede de yapılıyor ama ikisinde de oldukça farklı tatlar ortaya çıkabiliyor. Tadı biraz helvayı andırdığı için Turro’a, İspanyol helvası diyebiliriz. Bademli olarak yapılan helvanın tam ismi ise, Turron de Alicante.



Churro Churro, İspanyolların en meşhur tatlısı. Bizim halka tatlısının şeklini andırıyor. Aslında yapımı da benzerlik gösteriyor. Tek fark, onlar kızarttıktan sonra şerbete atmak yerine üzerine şeker döküyorlar ve çikolataya batırarak yiyorlar. Eğer tatlı olarak tüketmek istemiyorsanız, üzerine şeker serpmeden, peynir fondüsüne batırarak da tüketebilirsiniz.



Arroz Con Leche Aslında sütlaç ile lezzet ikizidir diyebiliriz. İçinde süt ve pirinç bulunur, tarçın ile süslenir. Tam bir sütlaç gibi görünse de oraya kadar gitmişken bir de İspanyolların mutfağından bu lezzeti denemelisiniz.